En agost de 2007 es va vendre la Casa dels Llaudes de Xàtiva, un dels dos palaus que quedaven en la ciutat habitats per descendents de les famílies originàries. L’any següent, el Museu de l’Almodí va produir i presentar una exposició que estudiava les primeres passes del llinatge, les aliances matrimonials i l’ascens social des dels estaments de llauradors i menestrals al nobiliari. La casa, els mobles, els quadres i la ornamentació formaven un conjunt harmònic que, amb totes les concessions que es vullga, acostaven l’espectador a una època passada i li permetien imaginar com seria l’esplendor de l’aristocràcia xativina. Malgrat que el seu contingut moble i documental es va dispersar, una part va ser adquirida i conformà l’exposició. Els textos del catàleg són del director del Museu, Mariano González Baldoví i el de l’Arxiu Municipal, Isaïes Blesa Duet. Hi ha altres col·laboradors que figuren en els crèdits.
***
En agosto de 2007 se vendió la Casa de los Llaudes de Xàtiva, uno de los dos palacios que quedaban en la ciudad habitados por descendientes de las familias originarias. El año siguiente, el Museo de l’Almodí produjo y presentó una exposición que estudiaba los primeros pasos del linaje, las alianzas matrimoniales y el ascenso social desde los estamentos de labradores y menestrales al nobiliario. La casa, los muebles, los cuadros y la ornamentación formaban un conjunto armónico que, con todas las concesiones que se quieran, acercaban al espectador a una época pasada y le permitían imaginar cómo sería el esplendor de la aristocracia setabense. A pesar de que su contenido mueble y documental se dispersó, parte de ella se adquirió y fue la que conformó la exposición. Los textos del catálogo son del director del Museo, Mariano González Baldoví, y el del Archivo Municipal, Isaïes Blesa Duet. Hay otros colaboradores que figuran en los créditos.
***
In August 2007 the House of Llaudes of Xàtiva was sold, one of the two remaining palaces in the city inhabited by descendants of the original families. The following year, the Museo de l’Almodí produced and presented an exhibition that studied the first steps of the lineage, their marriage alliances and their social ascent from farmers and artisans to the nobility. The house, the furniture, the paintings and the ornamentation formed a harmonious whole that, with some concessions, approached the spectator to a bygone era and allowed them to imagine the splendor of Xativa’s aristocracy. Although its movable and documentary content was dispersed, part of it was acquired and used to make up the exhibition. The texts of the catalog are written by the director of the Museum, Mariano González Baldoví, and that of the Municipal Archive, Isaïes Blesa Duet. Other contributors are listed in the credits